332 Logo Amelanderhof zonder

Projecten

Tovertafel

"Samen spelen met technologie die het leven van de cliënt een beetje mooier maakt"

Of het nu gaat om het doorbreken van apathie, het vergroten van positieve emoties of het versterken van sociale contacten, de tovertafel is een uitkomst voor ouderen met dementie. Een projector tovert verschillende spelen of afbeeldingen op tafel, waaraan zowel met elkaar als solitair iets leuks mee gedaan kan worden. Van samen tafelvoetbal spelen, schilderen en spreekwoorden maken tot een spelletje patience of foto’s uit de oude doos bekijken. Met het sponsoren voor kleinschalige woonvorm MFC Ludinga heeft Amelanderhof de kwaliteit van leven voor heel veel oudjes mogen verbeteren!

Stranduitjes

“Na zo’n dagje uit voelt het alsof ik een week vakantie heb gehad. Heerlijk!”

Terwijl in de zomermaanden bijna iedereen erop uit gaat, blijven veel ouderen vaak eenzaam en alleen achter. Velen hebben lichamelijke beperkingen waardoor ze niet alleen op pad kunnen. Het Nationaal Ouderenfonds maakt sociale contacten weer mogelijk door middel van verschillende activiteiten, waarbij aandacht is voor goed vervoer, toegankelijkheid, vrijwillige ondersteuning, en bereikbaarheid. Zij zorgen ervoor dat ouderen wél een uitstapje kunnen maken. Stichting Amelanderhof ondersteunt de initiatieven die Stichting Urgente Noden (SUN) Friesland in samenwerking met het Ouderenfonds initieert.

Stichting Kameraad

"Sinds mijn vader een maatje van Kameraad over de vloer heeft is hij weer veel vrolijker en heeft meer energie. 's Morgens vroeg op omdat ze samen gaan wandelen’.

Naar aanleiding van project/proeftuin dementie is Stichting Kameraad opgericht, geïnitieerd door studenten van Stenden HBO Social Work. Als ‘maatje’ bieden zij een beetje afleiding en ondersteuning aan thuiswonende mensen met dementie en hun mantelzorgers. Aan hen wordt regelmatig een bezoekje gebracht, waarbij het ‘maatje’ van Kameraad kijkt naar hun wensen en behoeften. De activiteiten, die variëren van samen een spelletje doen tot het doen van een boodschapje of het maken van een wandeling, zorgen voor de nodige afleiding en voor de mantelzorger betekent dit een momentje rust en even tijd voor jezelf. www.stichtingkameraad.nl

Pokhara Elderly home

In Nepal hebben wij in Pokhara Elderly Home een bijzonder project omarmd. De provisorisch en gedateerde shelter is met onze financiele steun volledig gemoderniseerd tot een aardbevingsbestendig veilig thuis voor demente bejaarden, die in Nepal veelal aan hun lot worden overgelaten. Ook met behulp van veel vrijwilligers krijgt deze hulpbehoevende groep mensen een waardige en zorgeloze oude dag.

Wij zijn blij dat wij met onze bijdrage deze projecten hebben kunnen helpen. Hierbij een kleine greep uit de projecten die wij de afgelopen periode van harte financieel hebben ondersteund:

  • een eenmalige bijdrage voor de inrichting van een aantal hospices
  • een bijdrage aan Careclowns om dementerende senioren in een verzorgingstehuis op een vrolijke manier te activeren
  • startsubsidie voor het opzetten van het project ‘Grijs Genoegen’ voor vereenzaamde ouderen die echt tussen wal en schip zijn gekomen
  • een bijdrage aan Resto Van Harte, onderdeel van Stichting ‘Van Harte’ (een maatschappelijke organisatie die zich inzet voor mensen en groepen die door maatschappelijke of persoonlijke veranderingen in een sociaal isolement zijn geraakt of dreigen te raken, één van de middelen is het organiseren van gezamenlijke maaltijden)
  • een eenmalige bijdrage aan een stichting voor oudere afasiepatiënten voor de organisatie van een eindejaarsbijeenkomst
  • een eenmalige bijdrage voor de Voedselbank
  • een eenmalige bijdrage in de totstandkoming van een wijksteunpunt in een wijkzorgcentrum voor ouderen
  • de aanleg van twee parkeerplaatsen voor mindervaliden bij een katholieke kerk.